Glumački ansambl

Saša Handžić


glumac

Rođen je 1979. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Glumu je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Na početku svoje glumačke karijere, bio je član Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a potom je pohađao i završio dramski studio BNP-a Zenica. U tom periodu igrao je u brojnim predstavama iz produkcije Dječije i Omladinske scene (Adam i Eva pred sudom R.Strahla, Dugonja,trbonja i vidonja i Pepeljuga M. Širole, Čarobna sehara Š. Ešića, Ukradeni princ i izgubljena princeza; sve u režiji Š. Korkut-Šunje; Kekec u režiji R. Preininger; zatim Alan Ford H. Hitreca u režiji I. Gabora; Ženidba N.V.Gogolja u režiji I. Porovića), ali i u predstavama Velike scene (Braća N. Bazdulj-Hubijareve u režiji S. Stojanovića; Saručin dug I. Samokovlije - R. Marušića u režiji Ž. Mijatovića; te u predstavi Bard A. Šoljana u režiji S. Stojanovića).
Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu upisuje 2000. godine. Tokom studiranja ostvario je brojne glumačke kreacije, od kojih su najznačajnije;Filoktet u predstavi Filoktet H. Mullera, Liben u predstavi Žorž Danden Moliera i Otelo u predstavi Otelo W. Shakespearea;  diplomirao je na ulozi Serža u predstavi Art Y.Reze sa ocjenom 10.
Tokom studija igrao je u još dva teatarska projekta u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (Bijelo I. Velićeve u režiji S. Stojanovića; Buba u uhu G. Feydeaua u režiji A. Glamočaka) Također,igrao je i u dvije predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu: Pobuna u Narodnom pozorištu H. Pašovića u režiji H. Pašovića; i Elektra D. Kiša u režiji A. Jevđevića. Član je i glumačke ekipe popularne komedije Dame biraju A McCartera – S. Sinclaira u režiji A. Glamočaka, koja već nekoliko godina igra u gradovima širom Bosne i Hercegovine, i u inostranstvu.
Igrao je u dva diplomska projekta svojih kolega: Arland misterije, uloga Ali ,i Krivica N. Romčevića, uloga Braco
Po završetku studija ostvario je uloge u projektima Bosanskog narodnog pozorišta: Play Samuela Becketa, u režiji L. Kaikčija, tumačio je ulogu muškarac; Nevakat D. Sušića, u režiji S. Kilibarde, uloga Hamza; Guliver među lutkama J.Pehra, u režiji Ž. Jokovića, uloge Perica i Doktor (lutka); Mjesto u središtu zemlje O. Yula, u režiji N.Tundžera, uloga majstor; Švedsko srce moje majke Z. Ključanina, u režiji A. Kurta, uloge učiteljica i slovenski graničar; Četiri princeze i jedan zmaj M. Mašatoveu režiji Ž. Jokovića, uloge kralj i zmaj (lutka); Sex, laži i divlje guske W. Allena, u režiji L. Kaikčija, uloga David.

Osim u pozorištu, povremeno je igrao i u radio-dramskim i TV-emisijama, igranoj seriji (Žene s broja 13 - TV Hayat, i Lud, zbunjen, normalan – F.I.S.T. produkcija), a stekao je i filmsko iskustvo (Naša muzika J. L. Godar)

Dobitnik je dvije kolektivne nagrade za glumačku igru u predstavama: Pobuna u Narodnom Pozorištu na festivalu u Brčkom 2005. godine, i Dame biraju na festivalu Mostarska liska, također 2005. godine. Nagrade za smjeli istraživački proces u radu napredstavi Play,na Festivalu autorske poetike u Mostaru 2008. godine. Na festivalu BH drame u Zenici 2009. godine dobio je nagradu za najboljeg mladog glumca za uloge učiteljice i slovenskog graničara u predstavi Švedsko srce moje majke.


He graduated from the Academy of Performing Arts in Sarajevo in 2007. He has been a member of the ensemble of the Bosnian National Theatre in Zenica since 2008. During his studies, before becoming a member of BNT, he was engaged in other BH theaters' projects and ad hoc theater troupes. After the academy, as a member of the ensemble, he performed roles in sixteen plays in BNT. He played in radio-drama forms, TV series and movies. For his acting creations he received several collective and individual awards at theater festivals in Mostar, Brčko, Zenica (B&H), Zagreb (Croatia) and Kragujevac (Serbia).