Glumački ansambl

Adem Smailhodžić


glumacUloge

Benjamin Bajramović: Ptica od pijeska, red. Ajla Bešić - (2023)

Emina Omerović: Sve to je iz kuće, red. Ajla Bešić - (2023)
Neno

Željko Milošević: Avanture malog Zvjezdana, red. Željko Milošević - (2023)
Prodavač igračaka i satova
Soko
Pripovjedač

Roman Sikora: Tri dana, red. Tanja Miletić-Oručević - (2022)
Doktor, Dedo, Pljenitelj, Alois, Prežderani Englez

Mario Ćulum: Žiranti, red. Muhamed Bahonjić - (2021)
Mića Prodanović

Alen Mešković: Ukulele Jam, red. Dino Mustafić - (2020)
Fric

Branko Ćopić – Miroljub Mijatović – Abidin Čolaković: Ježeva kućica, red. Miroljub Mijatović - (2019)
Vuk, Narandžasti zeko
Naratori
Šumski bend
Animacije „leptirova“

Čarls Vej: Talas hladnog vremena, red. Miroljub Mijatović - (2019)
Bob
Krava

Hasan Džafić & Lajla Kaikčija & Grupa autora: Gluha svadba, red. Lajla Kaikčija - (2014)

Igor Bauersima: norway.today, red. Duško Lončar - (2011)
Avgust

Džemaludin Latić: Gazi Husrev-beže ili: Bukagije, red. Gradimir Gojer - (2011)
Fra Juraj Tardić
Fra Anđelko Cvitan

Derviš Sušić - Hasan Džafić: Nevakat, red. Slađana Kilibarda - (2008)
Muhidin

Autorstva

Igor Bauersima: norway.today, red. Duško Lončar - (2011)
Producenti

(...)

Rođen je 1985. godine u Zavidovićima.

Osnovnu školu završio je u Vozući, a gimnaziju u Zavidovićima.

Studij glume upisao je 2003. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Tokom studija igrao je u brojnim ispitnim predstavama na Akademiji, te predstavama iz produkcije Teatra Kabare Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Najuspješnije glumačke kreacije u tom periodu ostvario je tumačeći slijedeće uloge: Feller u predstavi Gospon lovac Georgea Feydeaua (ADU), Veršinjin u predstavi Tri sestre Antona Pavloviča Čehova (ADU), Imotski kadija u predstavi Hasanaga Tomislava Bakarića (ADU), Pejala Paša u predstavi Veliki vezir Derviša Sušića u režiji Vlade Keroševića (TKT)...

Diplomirao je 2007. godine, tumačenjem uloge Andreja u predstavi Zmijsko leglo Vladimira Sigareva u režiji Saše Broz i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nakon završetka studija, nastavlja saradnju sa tuzlanskim pozorištima, a biva angažiran i u predstavama drugih teatara, producentskih kuća i ad hoc teatarskih grupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U tim angažmanima najuspješnije glumačke kreacije ostvario je tumačeći slijedeće uloge: Albert u predstavi Nepoznata iz Siene Otona von Horvata u režiji Baise Bakin (TKT), Muhidin u predstavi Nevakat Derviša Sušića – Hasana Džafića u režiji Slađane Kilibarde (Bosansko narodno pozorište Zenica), Mihal u predstavi Jastučko (The Pillowman) M. McDonagha u režiji Saše Broz (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Osobni tjelohranitelj i Vojnik u predstavi Tajkun Zlatka Dukića u režiji Irfana Kasumovića (BKC Tuzla), Policajac Jozo u predstavi Državni lopov Fadila Hadžića u kolektivnoj režiji (Centar za kulturu Zavidovići), Aa u predstavi Emigranti Slawomira Mrožeka u kolektivnoj režiji (CZK Zavidovići), Robijaš u predstavi Robijaš Ahmeda Muradbegovića – Muniba Milinkića u režiji Muniba Milinkića (CZK Zavidovići), Sv. Ivan Krstitelj u predstavi Juda Iskariotski Halila Džubrana u režiji Borisa Balte (NP Tuzla), Franjo u predstavi Prikazanje Dževada Karahasana u režiji Vlade Keroševića (TKT), Hamid Halugić u predstavi Životopis Ha Ha Nijaza Alispahića u režiji Muniba Milinkića (CZK Zavidovići), fra Juraj u predstavi Gazi Husrev-beže ili: Bukagije Džemaludina Latića u režiji Gradimira Gojera (Muftiluk travnički & BNP Zenica), Avgust u predstavi norway.today Igora Bauersime u režiji Duška Lončara (BNP Zenica), Krleža u predstavi Smrt bludnice Marije i ostale smrti Miroslava Krleže – Gradimira Gojera u režiji Gradimira Gojera (ad hoc produkcija Sarajevo), Emigrant u predstavi Niemandsland  u režiji Gabriele Weber i Georgea Wagnera (Delphin Theater Vienna), Pop u predstavi Gluha svadba grupe autora u režiji Lajle Kaikčija (BNP Zenica), Bob u predstavi Talas hladnog vremena Charlesa Waya u režiji Miroljuba Mijatovića itd.

Osim u teatru, glumačke kreacije ostvario je u filmovima Ab Morgen u režiji Stefana Elsenbrucha i Raphaela Wallnera (Black Rabbit), Paradajz u režiji Sabine Sidro i Hotel Sacher u režiji Roberta Dornhelma (Austrija).

Glumačke angažmane ostvario je i u TV-serijama domaće produkcije među kojima su Lud, zbunjen, normalan i Kriza, te inostastrane Die Höhenstraße (Austrija).

Snimio ne nekoliko muzičkih spotova u režiji Harisa Dubice, te seriju reklamnih spotova za Telemach.

Od 2009. do 2014. godine bio je direktor Javne ustanove Centar za kulturu Zavidovići. Osnivač je Festivala Dječiji ambijentalni teatar.

Početkom 2019. godine postao je član Glumačkog ansambla BNP-a Zenica.