Riječ dramaturginje

Dramski tekst Nakaze (Creeps) Lutza Hübnera bavi se sveprisutnom medijskom manipulacijom slike čovjeka i njega samog. Naizgled obična, bezazlena audicija postaje borbeno polje djevojaka, koje su spremne učiniti sve za svojih pet minuta slave. Koja je nagrada za njihov trud?

U fokusu predstave Nakaze su osobe koje pokušavaju pronaći sebe. Živimo u svijetu kada u nemogućnosti da to učinimo u stvarnom životu, isto pokušavamo u virtualnom svijetu. Svijet reality showa jest jedan apsurdan svijet. Akteri tog svijeta su mehanički likovi, odnosno marionete koje poslušno izvršavaju upute imaginarnog glasa, čvrsto mu vjerujući.  Likovi ove predstave ne žele biti marionete nego postati akteri vlastitih života. Kako će ostvariti vlastite snove u svijetu medija kojeg oni ne zanimaju? Sve što nas čini ovakvim kakvi jesmo – naši talenti, nadanja, očajanja – bit će iskorišteno protiv nas samih. U konačnici pronaći ćemo sliku naših života koja odgovara nekome drugome – postat ćemo nakaze. Zašto pristajemo na takav svijet?  Prestali smo vjerovati u sebe, stoga povjerenje dajemo imaginarnim glasovima i njihovim trendovima. Ova predstava pokušava preispitati da li je lakše podnijeti nakazu koju nam prikazuje kamera ili strahove koje vidimo jedni u drugima.

Emina Omerović

Riječ reditelja

Ova predstava bavi se generacijom koja osjeća da nema svoje mjesto u svijetu i očajnički želi pronaći pripadnost. To je izgubljena generacija koja nije sigurna u vlastitu budućnost. U predstavi Nakaze tu generaciju predstavljaju tri djevojke koje se nadaju da će kroz vođenje reality showa pronaći svoj put. Postupno, one dolaze do novih saznanja o sebi i shvataju da maske koje su nosile moraju pasti kako bi konačno mogle da se pronađu. Predstava kroz okvir reality showa i medija koji nas okružuju govori o problemu izgubljenosti i životne neizvjesnosti. Reality showovi prikazuju svijet pun humora, iznenađenja, ali i  manipulacija koje su ogledalo naše svakodnevnice. Predstava Nakaze objedinjuje sve te elemente i sagledava ih u drugom svjetlu, namećući pitanje – da li je ispravno unutar toga tražiti sebe i šta to povlači sa sobom?

Emin Hajrić