RIJEČ AUTORICE

Kada sam pročitala stih iz pjesme Adrienne Rich (Dvadeset i jedna ljubavna pjesma): „Dodirujem te i znam da se nismo rodile sutra, a nekako, pomoći ću ti da živiš, i ti meni, a nekako, moraš mi pomoći da umrem, i ja tebi.", odmah sam poželjelana neki način odgovoriti na njega. Ali tad, iako pod snažnim dojmom, nisam znala ni šta bih ni kako. Trebalo je proći nekoliko godina, pa da se odvažim napisati dramski tekst o ljubavi i umiranju.  

„Ugasimo svjetlo“ je duo drama o dvije starije žene,Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Zbog okolnosti u kojima su živjele (i u kojima žive) obje su skrivale prirodu svog odnosa čak i od bliskih prijatelja. Ali u danu kad Mira zvanično odlazi u penziju, mnogo toga se mijenja. Saznanje da će na proslavi koju škola organizuje tim povodom, biti i Mirina davna ljubav, izaziva žustru svađu između nje i Selme. Ispostavit će se da one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego da je i njihov odnos pun međusobnih tajni i prešućivanja. 

Nakon što, između ostalog, Selma prizna da umire od karcinoma Mira će se naći na raskršću – otići i nastaviti sa životom negdje drugo ili ostati uz Selmu do samog kraja. 

Lejla Kalamujić